söndag 10 november 2024

på kärran

Bilkärran är satt lite på paus, eftersom "ena hjulet trillade bort". Tackar Gud för att inget värre hände då hjulet stack iväg i farten, då den som vanligt var lastad med ved. 

Mjölkkärran eller hinkkärran har hängt med längre (tack för den!). Nog fått sig nya ringar emellanåt. Den har mest använts att skjutsa barn i, men användbar till mycket.

Söndagens andra läsningen-text

2 Tim. 4:6-8

Mitt eget liv utgjuts redan som ett offer, och tiden är inne då jag måste bryta upp. Jag har kämpat den goda kampen, jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron. Nu väntar mig rättfärdighetens segerkrans, som Herren, den rättvise domaren, skall ge mig den dagen, och inte bara mig utan alla som längtar efter hans ankomst.

(Jag vill inte gärna göra reklam eller antireklam för något, därför har jag försökt klottra till namnet på bilkärran. Mitt redigeringsprogram har tydligen uppdaterats och meddelade att det använder AI, vilket härmed meddelas vidare. Vad betyder det då?)

Mjölkkärran, en likadan användes i min barndom till att forsla mjölkhinkarna från fähusets kallbad till mjölkpallen, där mjölkkusken sen plockade med dem på traktorkärran och forslade vidare till mejeriet och sen kom han tillbaka med de tomma hinkarna för att diskas till nästa dag.

 -----------

Har läst en loppisbok: Boken om vårt land av Z Topelius, faximiltryck av upplaga utkommen år 1937. Jag har inte läst riktigt hela, en del i mitten var i gammal textform, jag klarade nog av att läsa en del, men det blev för tröttsamt till slut. Det jag lämnade att fundera över i boken var att Sverige, dit vårt land ju hörde en tid, hela tiden skrevs Sverge. I vilket skede lades ett i in i landets namn?

Ja och så är det farsdag: Grattis alla fäder!

-----------

* "ena hjulet trillade bort" hänvisar till räkneramsan (alltså då man räknade i gruppen t.ex. vem som skulle leta/stå i leken, den sista som lämnade blev det): 

    En blå bil, körde på en blå gata, ena hjulet trillade bort.

Den minns jag från min barndom, men via google hittade jag den inte.

söndag 3 november 2024

på väg

liten väg, stor väg, båda behövs
Fotot är från en cykeltur 2-3 veckor sedan. Finns nog inte så mycket löv kvar nu.

Söndagens andra läsningen-text:

Rom. 13:1-7

Varje människa skall underordna sig all den överhet hon har över sig. Ty det finns ingen överhet som inte är av Gud, och den som finns är förordnad av honom. De som motsätter sig överheten gör därför motstånd mot Guds ordning, och de som gör motstånd drar straff över sig själva. De styrande är inget hot mot goda gärningar, men mot onda. Vill du slippa känna fruktan för överheten, gör då det goda, och den skall berömma dig; den står ju i Guds tjänst för att du skall kunna nå det goda. Men gör du det onda, känn då fruktan. Det är inte för inte som överheten bär sitt svärd; den står ju i Guds tjänst som hämnare, för att vreden skall drabba den som gör det onda.
Därför är det nödvändigt att underordna sig, inte bara för vredens skull utan också i insikt om vad som är riktigt. Det är ju därför ni betalar skatt, ty de styrande är Guds tjänare när de vakar över allt sådant. Ge alla vad ni är skyldiga dem, åt var och en det han skall ha: skatt, tullar, respekt, vördnad.

Det är därför vi betalar skatt, för att också hålla igång behövliga vägar. Sen är ju en möjlig fråga, behöver vi alla dessa vägar....?

Känns nästan som en kättersk tanke, men om vägarna blev/är "dåliga" så kör nog gemene man saktare också, eller ett möjligt sätt att hålla ner farten....?  Nej, det är nog bara jag som inte tycker det är klokt när de lappar vägarna, men bygger farthinder/gupp också. 

Kommer ihåg någon som berättade att då i början så tilldelades hemmanen olika vägavsnitt de skulle sköta om. Då kunde vägarna se väldigt olika ut, beroende på hur mycket de olika hemmanen satsade på att hålla vägarna i skick. De skulle skötas med grus och sladdningar. Undrar om jag minns rätt....?

Fotots grusväg går parallellt med riksåttan, så trafiken hörs.

Texten är Paulus brev till de kristna i Rom. Där han själv och många kristna med honom, blev dödad av överheten, ändå...

lördag 2 november 2024

himlen?

Fotot är av grannens träd, visst kan man njuta av andras träd när man ser dem. 

Alla helgonsdagens andra läsningen-text

Upp. 22:1–5

Han visade mig en flod med livets vatten, klar som kristall, som rann från Guds och Lammets tron. Mitt på den stora gatan, med floden på ömse sidor, stod livets träd, som bär frukt tolv gånger om året och ger sin skörd varje månad, och trädets blad är läkemedel för folken. Och ingen förbannelse skall finnas mer. Guds och Lammets tron skall stå i staden, och hans tjänare skall tjäna honom. De skall se hans ansikte, och de skall bära hans namn på sin panna. Och det skall inte mer bli natt, och ingen behöver längre ljus från någon lampa eller solens ljus, ty Herren Gud skall lysa över dem. Och de skall vara kungar i evigheters evighet.

Det är att se framåt!

Dessutom har bildens träd då inte löv utan barr. Fotot ser oftast bakåt, men i detta fall kanske uppåt.

Undrar om det är samma flod/bäck som i Ps 110 sista versen...?

-----------

Har läst Se framåt med förväntan av Ingemar Helmner. Han såg i boken nog bara framåt i denna världen, församlingens värld. Och bönen som sätt att få syn på himlen på jorden. 

Jesus och att umgås med honom är det som behövs. Är texten bilden av himlen i himlen?