söndag 15 september 2024

ännu

Fotot med rosenknopparna är taget i slutet av augusti och jag funderade: Månne de hinner slå ut innan det blir kallt?

Det är en ros jag fick roten till en morsdag för många år sedan. Den har blommat många somrar redan.  

Men det blev sommarvarmt igen och nu blommar den nog, nåja en vecka gammalt är nog det senare fotografiet också.

Söndagens andra läsningen-text:

Fil. 1:20-26

Det är min längtan och mitt hopp att jag inte på något sätt ska stå där med skam, utan att Kristus nu som alltid ska bli frimodigt förhärligad i min kropp, vare sig jag lever eller dör. För mig är livet Kristus och döden en vinst.

Men om livet här i kroppen innebär att mitt arbete bär frukt, då vet jag inte vad jag ska välja. Jag dras åt båda håll. Jag har en längtan att bryta upp och vara hos Kristus, det vore mycket bättre. Men för er skull är det mer nödvändigt att jag får leva kvar här i kroppen. Det är jag övertygad om, och jag vet att jag ska få leva och vara kvar hos er alla och hjälpa er till framsteg och glädje i tron. När jag är tillbaka hos er igen får ni ännu större anledning till glädje i Kristus Jesus för min skull. (Folkbibeln)

Det är Paulus som skriver till församlingen i Filippi.

------------
En loppisbok har blivit läst: Malin Persson Giolitos I dina händer. En varm bok - om helvetet på jorden. Den börjar med bibelstället "Min tid står i dina händer; rädda mig" (Ps 31:16), men jag uppfattade inte många som bad den bönen trots all oro, rädsla. 
 
"den som kommer till Gud måste tro att han finns och att han lönar dem som söker honom." (Hebr 11:6)

Följande lästa bok blev Tommy Dahlmans Den som har båda fötterna på jorden - står stilla! Om livet som rör på sig och rör till sig. En bok med råd för livet, många oneliners. Dem som jag via en annan bok konstaterat att inte kan innehålla sanningen. 
 
Bl.a. talade han om att tvätta varandras fötter, som ju Jesus uppmanade oss att göra, att vi ska kolla vattentemperaturen, inte för kall och inte för hett. Skulle ju passa bra in på debatten om kristendom eller inte kristendom i dagstidningarna (Vbl) i veckan.  - Fast tvätta varandras fötter gör man personligen, inte via sociala eller andra medier..

söndag 8 september 2024

omsorg

En låda jag i fjol hade sått sallad i, kom sig aldrig att bli insådd i våras utan blev bara där. Nu blommar salladen!

Andra läsningen-texten för söndagen den ena:

Apg. 20:32-35

Och nu överlämnar jag er åt Gud och hans nåderika ord, som har makt att bygga upp er och ge er arvet bland alla som helgats. Silver eller guld eller kläder har jag inte begärt av någon. Ni vet själva att dessa händer har sörjt för mina egna och mina följeslagares behov. I allt har jag visat er att man så ska arbeta och ta hand om de svaga och komma ihåg de ord som Herren Jesus själv har sagt: Det är saligare att ge än att ta." (Folkbibeln)

Det är alltså Paulus som talar till församlingens äldste i Efesos, han vet att de inte ska ses mer. 

Klematisen bakom salladsblommorna kom sig sent igång, så jag nästan gav upp hoppet, men den har nog hunnit nu i alla fall, både att växa och blomma. Så jag har fått njuta av, ta emot, av blomningen, tack.

Helt sanning skriver jag nu inte eftersom fotot är någon vecka gammalt. Salladen blommar inte mera, den är utblommad.

-------------

Följande Josef Stenlund-bok blev läst: Nattsvarta patrullen (1957) och sen Hajar bubblar inte (1974), den senare utspelade sig runt Röda havet, i Israel. Pojkböcker (13-17 år) i äventyrsstil, som vi fått oss givna, tack för det.

Rubriken för söndagens texter är Guds omsorg. (Evangelietexten: Samla inte skatter på jorden - utan i himlen.)

Rubriken för mitt inlägg fick mig att tänka på invandraren som skulle beklaga sorgen då hens omsorgsperson hade förlorat en anhörig. Hen ringde på med en gåva och sa: Jag klagar på omsorgen. (= dålig återgivning av möjlig felsägning) - Huvudsaken att man förstår - eller tänka och tyda allt till det bästa, som Luther uttryckte det.

söndag 1 september 2024

var glad

Det är ett äppelår i år. Vårt lilla äppelträd har aldrig haft så röda äppel förr. Nu börjar de nog vara färdiga, t.o.m. fruktköttet är rött.

Söndagens andra läsningen-text

1 Tess. 5:16-24
Var alltid glada, be utan uppehåll och tacka Gud i allt. Detta är Guds vilja med er i Kristus Jesus. Släck inte Anden. Förakta inte profetior, men pröva allt, behåll det goda och håll er borta från allt slags ont.
 
Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela så att ni är utan fläck när vår Herre Jesus Kristus kommer. Trofast är han som kallar er, han ska också utföra sitt verk.(Folkbibeln)

Jag blir glad då jag ser på äppelträdet, nog också då jag äter ett äpple. Masken jag hittade i ett äpple tänker jag också var glad. Men jag undrade om han hade förätit sig, då han var så tjock. Myggan som äter på masken är kanske också glad.  

Masken är kanske inte så glad åt myggan, eller bryr de sig alls, reagerar de alls på myggbett? Jag har nyss återigen kliat mig överallt efter en utflykt till våtare och myggrikare trakter, och kunde inte vara glad åt myggorna då. De som smaskar på myggor kan säkert vara glada, jag vill inte ha dem i munnen eller annanstans heller.

Får någon av er lida, ska han be. Är någon glad, ska han sjunga lovsång. (Jak. 5:13, Folkbibeln)
Och Gud får vi tacka för den skörd som vi fått i år av alla de slag.

---------

Nödrop från Jökelgapet av Josef Stenlund har blivit läst. En ungdomsbok, typ Biggles, men med kristet folk som också ropar till Herren om hjälp i nödens stund.