söndag 30 juni 2024

håll fast

Jag har ju lite haft som projekt, tydligen har jag såna ganska ofta, att använda opp de garner jag har och inte köpa nya förrän de är slut. (Går inte så bra)

Nu fick jag nys om via fb om en revstake och sån behövs om jag ska använda opp gamla varpgarner, som jag tydligen också samlat en hel del. Jag hade dessutom plats att sätta den på. Så vi får se vad det blir av det hela.... 

Söndagens andra läsningen-text, den ena: 

2 Tim. 3:14-17

Du däremot, håll fast vid det du har lärt dig och blivit övertygad om. Du vet av vilka du har lärt det, och du känner från barndomen de heliga Skrifterna som kan göra dig vis så att du blir frälst genom tron på Kristus Jesus.

Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, tillrättavisning, upprättelse och fostran i rättfärdighet, så att gudsmänniskan blir fullt färdig, väl rustad för varje god gärning.(Folkbibeln)

Många nystan blev tomma. Ett var nystat på en gammal tidningssida från 29 maj 1984. Då var jag gravid med mitt första barn och hade nog ingen aning om vad det skulle betyda i mitt liv. Men Herren var med, det är min tro. Jag vill hålla fast att Han fortfarande är med. 

Den tiden var Waasko en vanlig matbutik i byarna, de som numera heter Sale.

Gudsmänniskan är ett märkligt ord. Är det människan så som Gud hade tänkt henne? Bibel2000 har översatt det till "den som tillhör Gud".

Kom mig att cykla förbi stället där jag för många år sedan hittade pyrola (klick), de blommade där i år igen. Det kändes som att träffa en gammal bekant. Alltid lika trevligt.




söndag 23 juni 2024

hinder

Vi kom cyklande på cykelvägen för några veckor sedan och i diket mellan vägen och cykelvägen såg jag en boll. 

Inte något bra ställe för en liten fågelunge. Så  liten var ju skatungen inte men kunde inte flyga än i alla fall.  En bit bort fanns hans bror.

Söndagens andra läsningen-text:

Rom. 14:13-19

Låt oss därför inte längre döma varandra. Bestäm er i stället för att inte lägga hinder eller stötestenar i vägen för en broder. Jag vet och är i Herren Jesus övertygad om att ingenting är orent i sig självt, men för den som betraktar det som orent blir det orent. 
 
Om din broder blir oroad av den mat du äter, så lever du inte längre i kärleken. Låt inte din mat bli orsak till att den går förlorad som Kristus har dött för. Låt därför inte det goda ni fått bli smädat. Guds rike är inte mat och dryck, utan rättfärdighet och frid och glädje i den helige Ande. Den som tjänar Kristus på det sättet behagar Gud och blir erkänd av människor. Låt oss därför sträva efter det som tjänar friden och den ömsesidiga uppbyggelsen.(Folkbibeln)

Jag tänker att människohjälpen till djurriket ofta är stjälp, så vi gick därifrån innan de skulle av rädsla hoppa sig upp på bilvägen, där hade de nog inte klarat sig. Fågelföräldrarna brukar nog hålla sig i närheten och vågar sig bättre fram om vi är borta.

Lite senare fanns de inte kvar där i diket, men man kan undra vad som hade hänt?

-------------

Har läst Mons Kallentofts bok Vindsjälar från bokbåset. Ett försök att muntra upp en gamling resulterade i en fängelsedom och tre döda. Men det var ju en deckare - inte verklighet.

lördag 22 juni 2024

växmån

Ängen med det höga "gräset" (mest vilda blommor) är numera farligt område pga fästingar. Det var det inte förritiden. 

Men långt därborta tyckte jag mig se något blått!

Det gulaktiga till vänster såg jag som gula blommor men det visade sig på fotot att det var en lönn i vardande - eller den är väl nog redan en lönn trots litenheten.

De gula blommorna som också brukar finnas har inte synts till - än, de kanske blommar senare.

Midsommardagens andra läsningen-text: 

Apg. 19:1-6


Medan Apollos var i Korint kom Paulus ner till Efesos efter att ha rest genom inlandet. Där träffade han några lärjungar, och han frågade dem: "Tog ni emot den helige Ande när ni kom till tro?" De svarade honom: "Nej, vi har inte ens hört att det finns en helig Ande." Han frågade: "Vilket dop blev ni då döpta med?" De svarade: "Med Johannes dop." Paulus sade: "Johannes döpte med omvändelsens dop och sade åt folket att tro på den som kom efter honom, det vill säga Jesus." När de fick höra detta döptes de i Herren Jesu namn, och när Paulus lade händerna på dem kom den helige Ande över dem och de talade i tungor och profeterade.

---------

Har läst en gammal bok, utgiven 1956, Uno Axelssons Ropet ur djungeln. Roman om ett missionärspar som gav sig ut i djungeln. De mötte nog många farligheter. 

Också en liten bok Frank Mangs Det finns hopp. Grunderna i kristen tro. Mycket bra. 

Glad midsommar!

söndag 16 juni 2024

Herrens

Vi har fått glädja oss åt ett dop. Det är positivt oberoende om det är barn- eller vuxendop, enligt min mening. Det är gott att få lägga sig i Herrens händer.

En vanlig gåva i det sammanhanget är ett kors. Här (klick) skrev jag om mina kors. Korssmycken kom på tal med en expedit och jag konstaterade för mig själv att det osynliga korset, som prästen tecknar på panna och bröst, är inte så lätt att tappa bort, men nog allvarligare än att tappa bort guldkors. 

Men ännu är nådens tid.

Söndagens andra läsningen-text

Ef. 2:1-10

Också er har Gud gjort levande, ni som var döda genom era överträdelser och synder. Tidigare levde ni i dem på den här världens sätt och följde härskaren över luftens välde, den ande som nu är verksam i olydnadens barn. Bland dem var vi alla en gång, när vi följde våra köttsliga begär och gjorde vad köttet och tankarna ville. Av naturen var vi vredens barn, precis som de andra. 
 
Men Gud som är rik på barmhärtighet har älskat oss med så stor kärlek, även när vi ännu var döda genom våra överträdelser, att han har gjort oss levande med Kristus. Av nåd är ni frälsta! 
 
Han har uppväckt oss med honom och satt oss med honom i den himmelska världen, i Kristus Jesus, för att i kommande tider visa sin överväldigande rika nåd genom godhet mot oss i Kristus Jesus. Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. Hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar som Gud har förberett för att vi ska vandra i dem. (Folkbibeln)

"Skapade till goda gärningar", en sån kan vara att någon plötsligt knackar på med en blomma i handen, man blir ju glad. Tack för besöket. 

-------

Har läst Catherine Cooksons tre böcker om Tilly Trotter. De utspelar sig på 1800-talet.

Min mamma skulle ha fyllt 100 år i dag om hon hade levat i denna värld och tid i stället för den himmelska. Vår värld har nog ändrats en hel del på hundra år.

söndag 9 juni 2024

tagga ner

I tidigt skede då vi flyttade till vårt hus planterade vi en berberis-buske. Sen märkte vi ju att den hade väldiga törnen, vassa och långa. Vi började kalla den barbarbusken. 

I vår har den inte riktigt fått till det, så jag försökte rensa ur gamla kvistar och på så sätt få den lite snyggare. Från roten kommer nog färska skott, därifrån fotot. 

Törnen på de torra kvistarna påminner om törnekronan.

Söndagens andra läsningen-text, med rubriken Kallelsen till Guds rike: 

Hebr. 12:1-6

När vi nu har en så stor sky av vittnen omkring oss, låt oss då lägga bort allt som tynger och särskilt synden som snärjer oss så hårt, och löpa uthålligt i det lopp vi har framför oss. Och låt oss ha blicken fäst på Jesus, trons upphovsman och fullkomnare. För att nå den glädje som låg framför honom uthärdade han korset, utan att bry sig om skammen, och sitter nu på högra sidan om Guds tron. Tänk på honom som fick utstå sådan fiendskap från syndare, så att ni inte tröttnar och tappar modet.

Än har ni inte gjort motstånd ända till blods i er kamp mot synden. Och ni har glömt uppmaningen som talar till er som söner:

Min son, förakta inte Herrens fostran
och tappa inte modet
när han tuktar dig,
för den Herren älskar tuktar han
och han agar var son
han har kär. (Folkbibeln)
Få se hur busken reagerar på min tuktan. Jag klarade mig med endast få stick tack och lov. 
Vill ju inte heller ta bort den, den är fin på avstånd, eller var så länge den mådde bra. Dessutom är den ett skydd för fåglarna från katterna. Märks på våren då man ser att marken under är alldeles täckt av solrosfröskal. 
 
-------------
Har läst Broder Henrys bok Muslimsk utmaning från 1977. Det finns visst inte bara en sorts muslimer heller.

söndag 2 juni 2024

de som vill

Bilden kanske  tarvar en förklaring. Den är från en skogsvandring, nog på liten väg. Hastigt stopp för fotografering, då myggorna hann samlas. 

Det är en ganska så stor myrstack. Granen som gett sina barr till stacken är inte helt död, det är bara de lägsta grenarna som ser  döda ut. 

Jag kom att tänka på uttrycket "inte ett barr". Det kan inte de här myrorna säga att de inte har. Eller så kan de just det: Har inte ett barr utan många många fler.

Söndagens andra läsningen-text:

1 Tim. 6:6-12

Men gudsfruktan förenad med förnöjsamhet är verkligen en stor vinst. Vi har ju inte fört något med oss in i världen, och inte heller kan vi ta med oss något härifrån. Har vi mat och kläder ska vi vara nöjda med det.

De som vill bli rika råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär som störtar människor i fördärv och undergång. Kärlek till pengar är en rot till allt ont. I sitt begär efter pengar har vissa kommit bort från tron och vållat sig själva mycket lidande.

Men du gudsman, håll dig borta från sådant! Sträva efter rättfärdighet, gudsfruktan, tro, kärlek, uthållighet och ödmjukhet. Kämpa trons goda kamp, grip det eviga livet som du blev kallad till och som du bekände dig till genom att avge den goda bekännelsen inför många vittnen. (Folkbibeln)

Jag började fundera: Har myrorna något  sådant gift att de kan få granen att dö och på så sätt få mera barr till stacken?

I min minnesbok från skoltiden skrevs verser. En som var populär var: Var flitig som en myra så får du ingen fyra. Men den som skrev i min bok skrev: Var flitig som en myra, så får får du fyra. (Fyra var underkänt i betygssättningen  4 - 10.)

Bibeln talar också om myror, åtminstone en: Gå till myran, du late, se hur hon gör och bli vis. (Ord 6:6)