söndag 2 juni 2024

de som vill

Bilden kanske  tarvar en förklaring. Den är från en skogsvandring, nog på liten väg. Hastigt stopp för fotografering, då myggorna hann samlas. 

Det är en ganska så stor myrstack. Granen som gett sina barr till stacken är inte helt död, det är bara de lägsta grenarna som ser  döda ut. 

Jag kom att tänka på uttrycket "inte ett barr". Det kan inte de här myrorna säga att de inte har. Eller så kan de just det: Har inte ett barr utan många många fler.

Söndagens andra läsningen-text:

1 Tim. 6:6-12

Men gudsfruktan förenad med förnöjsamhet är verkligen en stor vinst. Vi har ju inte fört något med oss in i världen, och inte heller kan vi ta med oss något härifrån. Har vi mat och kläder ska vi vara nöjda med det.

De som vill bli rika råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär som störtar människor i fördärv och undergång. Kärlek till pengar är en rot till allt ont. I sitt begär efter pengar har vissa kommit bort från tron och vållat sig själva mycket lidande.

Men du gudsman, håll dig borta från sådant! Sträva efter rättfärdighet, gudsfruktan, tro, kärlek, uthållighet och ödmjukhet. Kämpa trons goda kamp, grip det eviga livet som du blev kallad till och som du bekände dig till genom att avge den goda bekännelsen inför många vittnen. (Folkbibeln)

Jag började fundera: Har myrorna något  sådant gift att de kan få granen att dö och på så sätt få mera barr till stacken?

I min minnesbok från skoltiden skrevs verser. En som var populär var: Var flitig som en myra så får du ingen fyra. Men den som skrev i min bok skrev: Var flitig som en myra, så får får du fyra. (Fyra var underkänt i betygssättningen  4 - 10.)

Bibeln talar också om myror, åtminstone en: Gå till myran, du late, se hur hon gör och bli vis. (Ord 6:6)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar