söndag 12 september 2021

en en

Det börjar bli sådana morgnar. 

Vackert, men man blir våt om fötterna om man går ut med crocs....

Svampar ploppar upp över hela gräsmattan. Flugsvampen borde ju plockas bort, men jag tycker den är fin, pryder sin plats. Det måste ju vara hennes (?) plats, då den kommer upp varje höst på ungef. samma ställe. 

Men varför ser spindelnäten så råddiga ut i blomampeln (wok-pannan)? Är de sönderblåsta och påbyggda/lappade?

Söndagens första läsningen-text: 

2 Mos. 16:11-19, 31, 35

Herren talade till Mose: ”Jag har hört israeliternas knot. Säg till dem: Mellan skymning och mörker skall ni få kött att äta, och i morgon bitti skall ni få så mycket bröd ni behöver. Då skall ni inse att jag är Herren, er Gud.”
Den kvällen kom det vaktlar i sådan mängd att de täckte hela lägret, och på morgonen låg det dagg runt omkring lägret. När daggen hade torkat låg det ute i öknen något tunt och frasigt, tunt som rimfrost på marken. Och när israeliterna såg det frågade de varandra: ”Vad är det här?” eftersom de inte visste vad det var. Mose sade till dem: ”Det är den mat som Herren ger er att äta. Och Herren har gett denna befallning: Samla så mycket av det som var och en behöver, ett omermått per person för samtliga. Varje husfar skall hämta till dem han har i sitt tält.” Israeliterna gjorde så, och några samlade mer, andra mindre. När de sedan mätte upp hade de som samlat mer inte fått för mycket och de som samlat mindre inte för litet, alla hade fått vad de behövde. Mose sade till dem: ”Ingen får lämna kvar något av detta till i morgon.”
Israeliterna kallade brödet för manna. Det liknade korianderfrö; det var vitt och smakade som honungskaka. Israeliterna åt manna i fyrtio år tills de kom till bebott land; de åt manna tills de nådde gränsen till Kanaan.

Vad månne det var, mannat som kom varje morgon, så de fick äta varje dag, men inte gick att spara till följande dag? Ja, de fick enl. fortsättningen av berättelsen spara på sjätte dagen, så att de hade också att äta på sabbaten, då de inte skulle arbeta. Och då blev det inte dåligt följande dag. 

I dag skulle väl nog forskarna ha kommit på något sätt så att det skulle kunna sparas och säljas? Men frågan är ju om det sättet/medlet sedan skulle vara så bra....? Israeliterna levde ganska länge på manna.

--------

Mannakorn finns nog ännu, i alla fall kallas de så de små lappar med bibelord, som man kan ta och få ett bibelord för dagen/stunden. Numera finns de också på datorn, här (mannakorn.se). Där brukar jag kolla nog emellanåt, då jag vill ha "mat" för själen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar