söndag 10 oktober 2021

klagan

vårt fälts tecken, fast numera mindre färg då alla bladen fallit
Via ett inlägg på fb kom jag att titta på Vörå kommuns IKT-strategi. 

Och där fanns det mycket data. 

Men inte vad IKT är förkortning av (kan ju finnas ändå fast jag inte i hastigheten hittade). Alltså vill jag klaga på detta: En text som innehåller en förkortning, borde åtminstone en gång förklara vad förkortningen är en förkortning av, helst första gången förkortningen används. Jag måste nu alltså googla skilt för att hitta: Information och KommunikationsTeknik betyder den.

Läste vidare i samma sammanhang på Vörå kommuns IKT-strategi en lista på vad familjerna kan göra för att få barnen att förstå, bl.a. 

• Planera barnets skärmtid., • Ta en liten stund varje dag och prata om internet.,  • Bekanta er med internet och de sociala mediernas värld tillsammans. osv. Bra saker  nog, men....

"Ta en liten stund varje dag och prata om internet", vet inte varför men jag kopplade genast till familjeandakt? Har datatekniken/digitaliseringen blivit religion?

Barnen måste ju lära sig hantera datorer, paddor, "smartfånar" osv. i dagens läge, men av någon anledning tycker jag också att barnen borde lära sig hur man gör utan dem. Går det mera?

Söndagens första läsningen-text: 

4 Mos. 21:4–9

De bröt upp från berget Hor i riktning mot Sävhavet för att gå vägen runt Edom. Under vandringen blev folket otåligt och klandrade både Gud och Mose: ”Varför har ni fört oss ut ur Egypten för att dö i öknen? Här finns inget att äta och dricka. Vi är utleda på den usla maten.”
Då skickade Herren ormar mot folket, giftormar som bet israeliterna så att många av dem dog. Folket kom till Mose och sade: ”Vi syndade när vi klandrade Herren och dig. Be till Herren att han tar bort ormarna från oss.”
Mose bad för folket, och Herren sade till Mose: ”Gör en orm och sätt upp den som ett fälttecken. Var och en som blir biten skall se på den, så får han leva.” Och Mose gjorde en orm av koppar och satte upp den som ett fälttecken. Den som blev biten av en orm såg på kopparormen, och då fick han leva.

Är vaccinet i dessa coronatider dagens försök till fälttecken? 

Kopparormen var en förebild för Jesus på korset. Se på Jesus, hur otroligt det än låter, så får du leva! (Därmed inte sagt att Jesus inte kan använda också vaccin för att skydda oss från virus.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar