lördag 6 januari 2024

vishet i stort och smått

Amaryllisen kom till oss före jul, tack för den! De små hålen i kronbladen skyller jag på katterna, de tog för sig att vilja börja gnaga på knoppen.

Trettondagens andra läsningen-text

1 Tim. 3:16

Och erkänt stor är gudsfruktans hemlighet: Han blev uppenbarad i köttet, bevisad rättfärdig genom Anden, sedd av änglarna, predikad bland folken, trodd i världen, upptagen i härligheten. (Folkbibeln)

Verserna före lyder: 

Detta skriver jag till dig i hopp om att snart kunna komma till dig. Men om jag dröjer vill jag att du ska veta hur man bör bete sig i Guds hus, som är den levande Gudens församling, sanningens pelare och grundval.(Folkbibeln)

De vise männen, som ju trettondagen handlar om, som kom för att "uppvakta" den nya kungen som hade fötts, de visste att uppföra sig, trots att kungen låg i en krubba i ett stall och inte i ett kungapalats.  

-----------

Har läst Alexander McCall Smiths Lördagens stora bröllopsfest. En till bra bok om  Mma Ramotswe och hennes Damernas detektivbyrå.

"Om effektivitet var det viktigaste i livet, kunde vi nöja oss med att äta smaklös men näringsrik mat varje dag - och samma maträtt, dessutom. Det skulle hålla oss vid liv, men göra måltiderna outsägligt trista. Och detsamma gäller färdsätt: det är all skillnad i världen mellan att åka i en luftkonditionerad buss med tonade rutor på en motorväg, och att göra samma resa längs en sidoväg i en kärra dragen av ett par mulor, med den friska morgonluften mot ansiktet och akacians grenar så nära att man kan röra vid de späda, gröna bladen."

Fast i den här kölden vi nu har haft en tid föredrar jag nog luftkonditionerad (läs: varm) buss i stället för kärra dragen av mulåsnor, men å andra sidan hjälpte inte luftkonditionerade bilar mycket då det kom mycket snö och olycka med långt stillastående i Sverige....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar