söndag 7 augusti 2022

får får får

Fårhagar har det dykt upp flera i vår by. Den här cyklade jag förbi häromdagen. Alla fåren låg och dåsade i värmen, de flesta inne under tak, men två utanför. Den ena hann stiga upp medan jag sökte efter kameran. 

Är det det fåret som har ansvaret i flocken, eller bara är mer misstänksam än andra. "Vad vill hon där egentligen?"

Söndagens första läsningen-text den ena: 

5 Mos. 12:32-13:4

Allt som jag befaller er ska ni vara noga med att följa. Du ska inte lägga något till det och inte ta något därifrån.

Om en profet eller drömmare träder fram hos dig och han ger dig ett tecken eller under, och sedan det tecknet eller undret inträffar och han då säger till dig: ”Låt oss följa andra gudar, gudar som du inte känner, och låt oss tjäna dem”, då ska du inte lyssna till den profetens ord eller den drömmaren. Det är Herren er Gud som prövar er, för att se om ni älskar Herren er Gud av hela ert hjärta och hela er själ. Herren er Gud ska ni följa, honom ska ni frukta, hans bud ska ni hålla, hans röst ska ni lyssna till, honom ska ni tjäna och honom ska ni hålla er till. (enl. Folkbibeln)

Förr i tiden så skulle man gärna ha haft något gott att bjuda på, men jag tror att de som bor nära inte vill att man matar fåren. Vad skulle det egentligen vara som fåren vill ha, knäckebröd, äppel....? Jag tänker de har tillräckligt att äta ändå i hagen.

Om man börjar mata dem så kanske de börjar bräka varje gång någon går förbi, alltså be om godis. 

Och det skulle ju bli som en del hundar, skäller varje gång någon går förbi på gatan/vägen. 

Men får lär ju veta vem de ska följa. Herden. 

-----------------------

En bok från biblioteket har blivit läst: Kjell Westös Där vi en gång gått. Den följer en del ungdomar i Helsingfors tidigt 1900-tal. Ingen trevlig läsning  Man kan undra vem/vad de följde - eller var det bara spriten, för den användes flitigt?

                                                                                        Här (klick) talas också om spritanvändning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar