söndag 28 augusti 2022

huvudlöst

Barnbarnet är i blomplockaråldern, så det kommer in blommor från trädgården, som ska sättas i vas. Men stjälkar behövs väl inte, det är ju blommorna som är vackra, eller....?

Söndagens första läsningen-text, den andra:

5 Mos. 9:1-6

Mose sade:
Hör, Israel! Du går nu över Jordan för att besegra folk som är större och mäktigare än du, besegra stora städer med skyhöga murar och besegra anakiterna, detta stora och högväxta folk som du känner till och om vilket det sägs: ”Vem kan hålla stånd mot anakiterna?” Var nu förvissad om att Herren, din Gud, själv går före dig som en förtärande eld. Han skall förgöra dem, han skall låta dem kuvas av dig. Du skall fördriva dem och genast göra slut på dem, så som Herren har lovat dig.

När Herren, din Gud, jagar undan dem för dig får du inte tro att det är på grund av din rättfärdighet som Herren låter dig komma till detta land och ta det i besittning. Nej, det är de andra folkens ondska som gör att Herren driver undan dem för dig. Det är inte därför att du är rättfärdig och redlig som du får komma till deras land och ta det i besittning, utan det är på grund av deras ondska som Herren, din Gud, driver undan dessa folk för dig och därför att han vill hålla sin ed till dina fäder Abraham, Isak och Jakob. Du skall veta att det inte är på grund av din rättfärdighet som Herren, din Gud, ger dig detta rika land att ta i besittning, ty du är ett styvnackat folk.

Allvarliga ord. Mycket krig har Israels folk varit och är fortfarande involverade i. Och krig är sällan vackert, mycket ont sker och har skett i krig. Men också i fredstid tydligen. De folk som fördrevs hade bedrivit  alltför mycket ondska, det var därför de blev bortdrivna.

Men också Israels folk är ett styvnackat folk. Än vi då?

Är det månne förklaring till denna text det som Jesus säger i Luk. 13:1-5?

Vid samma tid kom några och berättade för Jesus om galileerna vilkas blod Pilatus hade blandat med deras offer. Han svarade: "Tror ni att de galileerna var större syndare än alla andra galileer, eftersom de fick lida så? Nej, säger jag er. Men om ni inte omvänder er, går ni alla under som de.

Eller de arton som dog när tornet i Siloam föll över dem, tror ni att de var mer skyldiga än alla andra som bor i Jerusalem? Nej, säger jag er. Men om ni inte omvänder er, går ni alla under på samma sätt."

Barnbarnet har just lärt sig göra kullerbyttor (på tal om omvändelse). Den tiden när jag gjorde sådana är långt borta. Hör det månne till åldern att man blir mer styvnackad, både fysiskt och psykiskt?


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar