söndag 21 maj 2023

Hör Herre!

Fotot är av vår björnbärsbuske.  Den såg ungefär likadan ut i fjol, ändå glömde vi att bura in den till vintern. Det betyder nog att det inte blir några björnbär för oss i år heller. Men efter fjolåret så hade det kommit flera skott och trots att skotten ser likadana ut, avätna, så kanske de sprider sig igen och inte tar illa opp av avsnoppningen. 

Den som lever får se.....

Första läsningen-texten för söndagen.

1 Kung. 19:8-13

Då steg han upp och åt och drack. Sedan gick han styrkt av maten i fyrtio dagar och fyrtio nätter ända till Guds berg Horeb. Där gick han in i en grotta, och i den stannade han över natten.

Då kom Herrens ord till honom. Han sade till honom: ”Vad gör du här, Elia?”

Han svarade: ”Jag har verkligen ivrat för Herren Gud Sebaot. Israels barn har övergett ditt förbund, rivit ner dina altaren och dödat dina profeter med svärd. Jag ensam är kvar, och de försöker ta mitt liv.” Herren sade: ”Gå ut och ställ dig på berget inför Herren.” Då gick Herren fram där, och en stor stark storm som ryckte loss berg och bröt sönder klippor gick före Herren. Men Herren var inte i stormen. Efter stormen kom en jordbävning. Men Herren var inte i jordbävningen. Efter jordbävningen kom en eld. Men Herren var inte i elden. Efter elden hördes ljudet av en svag susning. När Elia hörde det, gömde han sitt ansikte med manteln och gick ut och ställde sig vid ingången till grottan. Då kom en röst till honom som sade: ”Vad gör du här, Elia?” (Folkbibeln)

Då man läser hela kapitlet får man för sig att Elia börjar bli trött och gammal på sitt "jobb" som profet. Texten ovan är hur han fick svar av Gud. 

Han orkar vänta med först storm och sedan jordbävning och eld, innan Herren kom i den svaga susningen?

Men efter den här texten i samma kapitel fick han svar på vad han skulle göra, han skulle bl.a. "smörja"/kasta manteln över sin efterträdare som han skulle lära upp.

Gud hör bön.

Få se om vi kommer ihåg att sätta galler för björnbärsbusken nästa höst....?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar