onsdag 22 maj 2024

livets vatten

I kyrkoårskalendern, därifrån jag plockar vilka texter som gäller för dagen, märker man att pingsten tidigare var en stor helg med både pingstafton och pingstdag och dessutom texter också för veckan efter pingst. Numera märks den knappt i det vardagliga. 

Veckan efter pingst har många texter. Några har jag skrivit om tidigare. Av nytestamentliga texter valde jag de två första

Apg. 2:36-41

Petrus sade: ”Hela Israels folk skall alltså vara fast förvissat om att Gud har gjort honom till Herre och till Messias, denne Jesus som ni har korsfäst.”

Orden träffade dem i hjärtat, och de frågade Petrus och de andra apostlarna: ”Bröder, vad skall vi göra? ” Petrus svarade: ”Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att ni får förlåtelse för era synder. Då får ni den heliga anden som gåva. Ty löftet gäller för er och era barn och alla dem långt borta som Herren vår Gud vill kalla.” Petrus vädjade till dem med många andra ord också, och han uppmanade dem: ”Se till att ni blir räddade undan detta onda släkte.”

De som tog till sig hans ord lät döpa sig, och den dagen ökade de troendes antal med inemot tre tusen.

Apg. 10:44-48

Medan Petrus ännu talade föll den heliga anden över alla som hörde hans ord. De omvända judar som hade följt med Petrus häpnade över att den heliga andens gåva blev utgjuten också över hedningarna; de hörde hur dessa talade med tungor och prisade Gud. Då frågade Petrus: ”Vem kan hindra att de blir döpta med vatten, när de har tagit emot den heliga anden alldeles som vi?” Och han sade till att de skulle döpas i Jesu Kristi namn. Sedan bad de honom stanna några dagar.

Det tar lite i hjärtat också då man ser hur träden börjar grönska. Bildens katt skulle kanske inte ha märkts om löven varit fullt utvecklade. Fågeln som vaktade fågelholken syns inte, men på mina bilder blir fåglarna i flykt oftast bara till skuggor. De rör sig så snabbt. Men talgoxen hördes, han höll sig bara på andra sidan holken. 
 
Bilden är tagen för en vecka sedan, så numera ser trädet säkert helt annorlunda ut, men trevligt att se att också mossiga gamla träd ännu nog kan grönska...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar