söndag 29 juli 2018

risigt

Läste dagens text (Luk. 12:42-48):

Jesus sade: ”Tänk er en trogen och klok förvaltare som av sin herre blir satt att ha hand om tjänstefolket och dela ut maten åt dem i rätt tid. Salig den tjänaren, när hans herre kommer och finner att han gör vad han skall. Sannerligen, han skall låta honom ta hand om allt han äger. Men om den tjänaren tänker: Det dröjer innan min herre kommer, och så börjar slå tjänstefolket och äta och dricka sig full, då skall hans herre komma en dag när han inte väntar honom och vid en tid som han inte vet om och hugga ner honom och låta honom dela lott med de trolösa. Den tjänaren som vet vad hans herre vill men ingenting förbereder och inte handlar efter hans vilja, han skall piskas med många rapp. Men den som av okunnighet gör sådant som förtjänar prygel, han skall bara piskas med några få rapp. Av den som har fått mycket skall det krävas mycket, och den som har anförtrotts mycket skall få svara för desto mera.”

Vet dagens människor vad det handlar om när det talas om pisk, prygel och rapp? Det är länge sedan sånt var tillåtet. 

Då jag gick i folkskolan (jag vet, det är lääänge sen) var det inte heller tillåtet men vi hade en lärare som då han blev arg, slog pekpinnen i katedern eller pulpeten så hårt att pekpinnen gick av. Då visste vi att vi hade gjort något fel....

Vad är det som är straff idag?

Ensamhet, utanförskap, "du får inte vara med", utegångsförbud eller telefonförbud? För äldre är det väl böter - alltså det blir dyrt, sparken om man inte gör sitt jobb. För regler finns ju nog fortfarande som måste följas till någon grad för att samhället ska fungera.

Rönnen på bilden har inte gjort något annat fel än att den växer under en elledning. Elledningen fanns där först. Så vi kapade av kvistarna, innan elbolaget skulle komma och kapa av dem. Det syns bra när de vissnat vilka som inte har kontakt till roten mera....

En annan fundering kring dagens text är ju sedan vem som är chefen och chefen över chefen...? (Här finns en lite längre text som tangerar detta.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar