lördag 30 november 2019

det är första advent

ljus som är silverfärgat otänt, men när man tänder det blir det guldfärgat!
Tänt var det här! Nu är adventsljusstakarna på plats och lyser. (Vän av ordning säger att ljuset på bilden inte är något adventsljus och det är sant. Det är det ljus som för tillfället finns på köksbordet, enligt projektet 'använda de ljus som har kommit till gården'.)

För att lite fortsätta på föregående text. Så är ju advent väntan. (Det hörs ju när man säger det på dialekt! Vänt!)

Morgondagens text (Mark. 11:1-10):

När de närmade sig Jerusalem och var vid Betfage och Betania vid Olivberget skickade han i väg två av sina lärjungar och sade till dem: ”Gå bort till byn där framme. När ni kommer in i den hittar ni genast en ungåsna som står bunden där, en som ännu ingen har suttit på. Ta den och led hit den. Om någon frågar er vad ni gör, så svara: Herren behöver den, och han skall strax skicka tillbaka den.” De gav sig i väg och såg en ungåsna stå bunden ute på gatan vid en port, och de tog den. Några av dem som stod där frågade: ”Vad gör ni? Tar ni åsnan?” Lärjungarna svarade som Jesus hade sagt, och då lät man dem gå. De ledde åsnan till Jesus och lade sina mantlar på den, och han satte sig upp på den. Och många bredde ut sina mantlar på vägen, andra strödde ut löv som de tog från träden runt om. Och de som gick före och de som följde efter ropade: ”Hosianna! Välsignad är han som kommer i Herrens namn. Välsignat vår fader Davids rike som nu kommer! Hosianna i höjden!”
Israels folk hade väntat länge på Messias. Profetian talade om att han skulle komma ridande på en åsna (Sak. 9:9). Och nu jublade de och hyllade honom.

Det märkliga är egentligen, som jag ser det, att inte åsnan protesterade, det var ett föl som ingen ridit på än och den borde egentligen ha sparkat bakut och skriat.

Vår åsna (läs: bil) blev lite platt i nosen, så vi måste byta till en ny, gammal dito. Nu är ju frågan då om jag kan förstå den nya åsnan, det finns så mycket elektroniska finesser nuförtiden på "åsnorna", klarar jag av att använda den, får jag den att göra som jag vill?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar