lördag 3 oktober 2020

mask, masker, maskar

Jag fick någon fix ide av något jag läste nångång i våras. Jag ville försöka odla jordärtskockor. De lär sprida sig villigt om de kommer sig på bra växtplats - vi får se.

Stormen vek dem så de lade sig att ligga på en övertäckt sandhög som fanns bredvid. Blomstängeln ligger på en plåtbit alltså.

Men trevligt att den hann gå i blom, ser lite ut som en liten solros, men det är det alltså inte. 

Om man tar med lite mer av omgivningen, så ser det kanske inte så snyggt ut.....

Morgondagens evangelietext, - det är tydligen mikaelidagen: 

Matt. 18:1-6 (7-9) 10

Vid samma tillfälle kom lärjungarna fram till Jesus och frågade: ”Vem är störst i himmelriket?” Han kallade till sig ett barn och ställde det framför dem och sade: ”Sannerligen, om ni inte omvänder er och blir som barnen, kommer ni aldrig in i himmelriket. De som gör sig själva små som det här barnet är störst i himmelriket. Och den som i mitt namn tar emot ett sådant barn tar emot mig.
Men den som förleder en av dessa små som tror på mig, för honom vore det bäst om han fick en kvarnsten hängd om halsen och sänktes i havets djup.
(Ve dig värld med dina förförelser. Förförelserna måste ju komma, men ve den människa genom vilken de kommer.
Om din hand eller din fot förleder dig, så hugg av den och kasta den ifrån dig. Det är bättre för dig att gå in i livet stympad eller ofärdig än att kastas i den eviga elden med händer och fötter i behåll. Om ditt öga förleder dig, så riv ut det och kasta det ifrån dig. Det är bättre för dig att gå in i livet enögd än att kastas i helvetets eld med båda ögonen i behåll.)
Se till att ni inte föraktar någon enda av dessa små. Jag säger er att deras änglar i himlen alltid ser min himmelske faders ansikte.

("de som gör sig själva små" är det detsamma som ödmjukar sig, som Folkbibeln har översatt det till?)

Parentesen i texten finns inte i Folkbibelns översättning, alltså texten finns nog, men den är inte satt inom parentes. 

Undrar om det är den som Forststyrelsen försöker hålla sig till enligt dagens Vasablad, då de försöker få bort vresrosen med hjälp av glyfosat, men tar livet av havtornen också, då det inte gick som de ville. Och jo, det är bråttom då de måste (?) använda medlet innan det blir förbjudet, som det planeras till 2022. Fast det finns ju en orsak till att man vill förbjuda medlet....!

Men - det är viktigt att inte förakta någon enda av de små, som tror på Jesus... 

Vad är det med barnen (finns ju nog också stora barn) som gör dem så omhuldade av änglarna? Är det deras brist på masker. Vi vuxna (som åtminstone försöker bete oss vuxet) har ju oftast nog lärt oss anlägga mask. På tal om ännu ett masktvång (Vbl) - fast det är ju bara rekommendation än (och grodorna smiter nog ut trots mask) ...

                                                                                                      Det behövs nog nåd....

                                                                                                     Här (klick) finns en text om nåd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar