torsdag 6 april 2023

de åt och drack

Skärtorsdagens första läsningen-text: 

2 Mos. 24:4-11

Mose skrev ner allt vad Herren hade sagt. Tidigt nästa morgon byggde Mose ett altare nedanför berget och reste tolv stenstoder för Israels tolv stammar. Därefter gav han några unga israeliter i uppdrag att offra brännoffer och slakta tjurar som gemenskapsoffer åt Herren. Mose tog hälften av blodet och hällde i skålar och hälften stänkte han på altaret. Så tog han förbundsakten och läste upp den för folket. De sade: ”Vi vill göra allt vad Herren har sagt och lyda honom.” Mose tog blodet, stänkte det på folket och sade: ”Med detta blod bekräftas det förbund som Herren har slutit med er på grundval av alla dessa befallningar.”

Mose och Aron, Nadav och Avihu och sjuttio av Israels äldste gick upp på berget, och de såg Israels Gud. Under hans fötter var som ett golv av safir; det liknade själva himlen i klarhet. Han lyfte inte sin hand mot de främsta i Israel. De skådade Gud, och de åt och drack.

Jag hade aldrig noterat i min bibelläsning tidigare att också Aron + 70 äldste gick upp på berget och såg Israels Gud och de åt och drack. Sen blev tydligen Mose kvar för att vänta på budtavlorna, medan Aron och de andra återvände till folket nedanför. - Och då krävde folket att Aron skulle ge dem en gud och han gjorde guldkalven, trots att han hade sett Gud och avtalet som de gjort.

Skärtorsdagen är till minne av Jesu sista måltid med lärjungarna, nattvardsmåltiden.

Bilden är från ett 70-årskalas, trevligt sådant. Jag tog bilden medan jag väntade på fyllkakan (Finlandssvensk ordbok föreslår att jag hellre ska använda tårta, men någon hade ju fyllt år så varför inte fyllkaka?) ....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar