söndag 19 november 2017

på topp

herre på täppan?
Dagens tema är tydligen makt.

Läste i Domarboken 9:8-15 i min egen bibelläsning historien om då träden skulle smörja/välja en kung över sig. Olivträdet ville inte avstå sin olja och därigenom sin ära, fikonträdet ville inte avstå sin sötma osv. Törnbusken antog erbjudandet att bli kung över träden.

Intressant fundering, som ju sen visade sig vara en förbannelse/profetia som gick i uppfyllelse några år senare.

I Vbl handlade ledaren om Mugabe i Zimbabwe, som inte vill ge från sig sin makt.

annat ställe i Vbl talades om användandet av kvinnokroppen som lockbete: "Kvinnor får klä av sig och känna egenmakt. Men det är skillnad på att göra det privat och som representant för en förening...." Jag måste medge, som kvinna, att jag inte fick tag i vad som menas med egenmakt i sammanhanget. Det var ju frågan om en reklamfilm för herrmiddag där kvinnoben, de var knappast nakna heller, hade förmodligen tunna sidenstrumpor på, var lockbetet. Det har väl inte att göra med egenmakt, utan ett försök att få makt över herrarna, så de kommer till middagen....? Det är väl det som reklam går ut på? - Eller kallas det produktinformation?

Dagens text då?

Mark 13:33-37:
Jesus säger:
”Se till att ni håller er vakna, ni vet inte när tiden är inne. Det blir som när en man har rest bort; han har lämnat sitt hus och låtit sina tjänare ta hand om det, var och en med sin uppgift, och han har befallt portvakten att vaka. Håll er alltså vakna, ni vet inte när husets herre kommer, om det blir på kvällen eller vid midnatt eller i gryningen eller på morgonen. Se upp, så att han inte plötsligt kommer och finner er sovande. Jag säger till er, och jag säger till alla: Håll er vakna!”

Vi är tydligen portvakter - åtminstone över eget hus, vår egen kropp och vårt sinne. Vad låter vi komma in? Ulv i fårakläder? Synd förklädd i vackra ord?

Ja, eller vems var huset?
                                                                       Dagens gudstjänst handlade också om någon som ville upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar