måndag 23 december 2019

Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt.

Julgrenen har kommit sig in. Vi har i år också slopat granen och bara tagit in en gren.

Det har absolut inget med klimatet att göra, men i alla fall så hugger vi inte ner någon hel gran utan granen grenen är tagen från fortsätter ju växa. Så positivt är det väl då?

Orsaken för oss är nog bara att den tar mindre plats, då vi inte har så stort utrymme från början.

Barnbarnen kom så passligt då grenen var intagen och skulle klädas. Så de skötte den saken.

Men fotot ger vid handen att allt nog är där, som ska vara där. Den lilla krubban som kom i ett paket någon gång, virkade julprydnaderna börjar bli ca 40 år gamla, Sydda God Jul är också av samma ålder. Trähjärtat som sonen täljde då för ett antal år sedan. Men något har nog också försvunnit med åren, så är det bara. Flaggirlanden som borde finnas någonstans är inte upplagd - den hittas väl till något annat år. (Allt ryms ju inte heller i en liten gren.) -  Vad måste rymmas med?

Julaftonens, morgondagens, text (Luk. 2:1-14) är ju julevangeliet: 

Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.
Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.
I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men ängeln sade till dem: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.” Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud:
”Ära i höjden åt Gud
och på jorden fred åt dem han
har utvalt.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar