torsdag 1 april 2021

blodigt

vändagskort av ett barnbarn
Torsdagens första läsningen-text: 

2 Mos. 12:1-8, 11-14

Herren sade till Mose och Aron i Egypten: ”Denna månad skall inleda raden av månader; den skall för er vara årets första månad. Säg till Israels menighet att varje familjefar den tionde i denna månad skall ta ett lamm eller en killing, ett djur för varje hushåll. Men om hushållet är för litet för ett helt djur skall husfadern och hans närmaste granne tillsammans ta ett djur, alltefter antalet personer; ni skall göra beräkningen med hänsyn till vad var och en äter. Djuret skall vara felfritt, årsgammalt och av hankön och tas från fåren eller från getterna. Ni skall spara det till den fjortonde dagen i denna månad; då skall hela Israels församlade menighet slakta det mellan skymning och mörker. Man skall ta av blodet och stryka på båda dörrposterna och på tvärbjälken i de hus där man äter det. Köttet skall ätas samma natt; det skall vara stekt över eld och det skall ätas med osyrat bröd och beska örter.

Vid måltiden skall ni ha kläderna uppfästa, skor på fötterna och stav i handen. Ät i hast. Detta är Herrens påsk. Den natten skall jag gå fram genom Egypten och döda allt förstfött i landet, både människor och boskap, och alla Egyptens gudar skall drabbas av min dom – jag är Herren. Men blodet skall vara ett tecken på husen där ni bor. När jag ser blodet skall jag gå förbi, och det förödande slaget skall inte träffa er när jag slår Egypten.

Den dagen skall vara en minnesdag för er. Ni skall fira den som en Herrens högtid; i släkte efter släkte skall det vara en oföränderlig ordning att ni firar den.”

Någon måste dö för synden. Redan på Adam och Evas tid måste någon dö för att de skulle få kläder att klä sig med, då de tyckte de måste gömma sig för Herren då de var nakna. 

Då Israel skulle fly från Egypten måste ett lamm dö för att de skulle gå fria då Herren slog allt förstfött i Egypten. Blodet av lammet på dörrposten visade att dödsängeln skulle gå förbi. Inget första aprilskämt, sådana var inte uppfunnet då än.

Jesu blod renar från all synd, för den som vill ta emot.  

                                                                                                                (inlägget lagts in på förhand)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar