söndag 10 juli 2016

skyddat område

Vi kom oss på vår husbilsresa. For iväg med sikte på Muddus nationalpark söder om Gällivare i Sverige.

Dit var vi också för 38 år sedan, då campade vi och  satte upp vårt tält där en bit från brunnen. Vi hämtade vatten från brunnen och det var lent och mjukt och gott. Vi grillade korv på en eld utanför tältet. På morgonen vaknade vi av att det lät duns-duns utanför tältet. Mycket försiktigt öppnade vi en liten glipa i tältduken och såg en stor svart korp som hoppade och letade tydligen efter matrester runt resterna av brasan?

Nu på väg upp längs kusten övernattade vi på nytt vid Ajos fiskehamn. År 2008, tror jag det var vi hittade det stället som övernattningsplats med husbilen och det var ett så fint ställe. Det var inte lika fint nu. Fiskehamnen hade utvidgats med ett nytt hus och hamnpirerna hade nog också utvidgats. Av någon anledning såg det inte lika trevligt ut mera. Men vad kan man vänta sig, det var ju ändå 8 år sedan vi var dit.

Vi hittade skylten med Muddus nationalpark och följde vägen, en smal grusväg, nog rak och fin, i 10 km. Vägen gick upp och den gick ner, det var inte berg men grusåsar vad det verkade. Parkeringen vi kom till var nog av nyare datum, men annars så var stället sig precis likt, efter 38 år. Ett litet vedskjul och två grillplatser hade byggts. Brunnen var sig lik, men hade säkert nog förnyats sen sist. Vi grillade korv, men sov inte i tält utan i husbilen på parkeringen.

I dagens text, från Matt. 17:1-8, är Jesus uppe på ett berg med lärjungarna och de ser Jesus som förklarad, i ett annat ljus så att säga. Och Petrus vill bygga hyddor. Det blev inga hyddor då på förklaringsberget,  finns det numera?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar