torsdag 4 januari 2018

läst

inte vägen till Vörå city, men en ganska liknande väg - faktiskt
Vi for iväg till Vörå City för vi skulle ha två små julklappar att inhandla, typ för 8 euro. I Vörå fanns en butik som har lite alltmöjligt, eller kanske rättare sagt har haft, för det är slutförsäljning 40% på allt och vissa hyllor gapade tomma redan.

Gissa hur mycket vi hade handlat för då vi kom hem!

Lite sånt handlade en bok om som jag just kom till slutet på. Den har räckt länge att läsa, inte en sådan bok man sträckläser. Boken heter Fyra argument mot televisionen skriven av Jerry Mander 1978, alltså televisionen var inte särskilt gammal då och programutbudet en annan sort nog än det är idag. Lite skrämmande läsning med tanke på att televisionen är vardagsmat nuförtiden och vi tar emot det som bjuds ut där rätt så okritiskt och under lång tid. Han jämförde TV-tittandet med hypnos och vi tar emot det som bjuds ut, kan inte motstå, ja, på annat sätt än att stänga av, det kan man ju.

Minns då barnen var små och såg på barnprogram, vi måste förbjuda vissa av dem för de blev så överaktiva, vilda av att se på dem. Jag förstod inte vad det var i programmen som gjorde det, men det blev bara så. Boken talade nog om just det fenomenet också.

Skrämmande då det ju nu finns så mycket mer, jag tänker på youtubeklipp, allt som sätts opp och kommer till mig via fb.

Filmsnuttarna är uppbyggda på samma sätt som reklam, ska få oss att köpa, ta emot, vilja ha.... ett överaktivt liv?

På tal om aktiva barn, så här (klick) finns youtubeklippet på Schnappi. Som barnbarnen så gärna dansar till.

Andra böcker som blivit lästa/kommit är:  'Livet är musik!, sentenser för livet, något att tänka på. Medelålders Plus, Härifrån till evigheten av Sven-Bertil Bärnarp, ingen överaktivitet där, viktigast är trekaffet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar