söndag 27 december 2020

men

Och så var det menlösa barns dag. Fortfarande liksom också i fjol, har jag problem med ordet. 

En fortsatt undring: Finns det menlösa vuxna? eller Vad blir det av menlösa barn då/om de växer upp ? 

Hittade ingen passande bild till texten, så ni kan titta på bilden i förra inlägget igår, den kan nog passa.

Morgondagens, menlösa barn dagens gammaltestamentliga text: 

2 Mos. 1:22-2:10

Då befallde farao allt sitt folk: ”Alla nyfödda pojkar ska ni kasta i Nilen, men alla flickor ska ni låta leva.” 

En man av Levi stam tog till hustru en levitisk kvinna. Hustrun blev havande och födde en son. Hon såg att det var ett vackert barn och höll honom gömd i tre månader. Men när hon inte kunde gömma honom längre, tog hon en korg av papyrus. Hon strök på beck och tjära, lade barnet i korgen och satte den i vassen vid Nilens strand. Hans syster ställde sig på avstånd för att se hur det skulle gå med honom. 

Då kom faraos dotter ner till floden för att bada, och hennes unga hovdamer gick längs floden. När hon fick se korgen i vassen skickade hon dit sin slavinna för att hämta den. Hon öppnade den och fick syn på barnet – det var en pojke, och han grät. Hon kände medlidande med honom och sade: ”Det är ett av de hebreiska barnen.”

Men hans syster frågade faraos dotter: ”Ska jag gå och hämta en hebreisk amma som kan amma barnet åt dig?” Faraos dotter svarade henne: ”Ja, gör det.” Då gick flickan och hämtade pojkens mor. Och faraos dotter sade till henne: ”Ta med dig det här barnet och amma det åt mig, så ska jag ge dig lön för det.” Kvinnan tog då barnet och ammade det.

När pojken hade vuxit upp förde hon honom till faraos dotter, och han blev hennes son. Hon gav honom namnet Mose, ”för jag drog upp honom ur vattnet”, sade hon.(enl. Folkbibeln)

 

En berättelse som säger att Gud nog kan låta barnet leva trots att andra vill ha livet av det. Gud hade en långsiktig plan med Mose. 

Men det var många barn som inte överlevde då, liksom i dag - då makthavarens lag/order följs strikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar