söndag 15 januari 2023

slå?

avklippt från stammen....
Julgrenen städades ut i veckan, lite tidigare än vanligt. Jag brukar hålla på 20-dag Knut, granen ut. I något skede hade den slutat växa och börjat torka och barra. Jag försökte klä av den försiktigt...

Söndagens första läsningen-text: 

2 Mos. 17:1–6

Hela Israels menighet bröt upp från Sinöknen och drog från lägerplats till lägerplats enligt de befallningar Herren gav. De slog läger i Refidim, men där fanns inget vatten att dricka för folket. Då anklagade de Mose och krävde att han skulle skaffa dem vatten. ”Varför anklagar ni mig?” frågade Mose. ”Varför sätter ni Herren på prov?” Men eftersom de var törstiga knotade de mot Mose och sade: ”Varför har du fört oss ut ur Egypten? Vill du att vi själva och våra barn och vår boskap skall dö av törst?” Då ropade Mose till Herren: ”Vad skall jag göra med detta folk? Snart stenar de mig.” Herren sade till honom: ”Gå framför folket med några av de äldste i Israel och ta med dig den stav som du hade då du slog på Nilen. Jag kommer att stå framför dig på klippan vid Horeb, och du skall slå på klippan, och då kommer det vatten ur den, så att folket får dricka.” Mose gjorde så inför de äldste i Israel.

Texten fick mig att undra: Gick t.ex. barnen, eller för den delen vuxna också, sen efteråt och slog på klipporna för att se om det skulle komma vatten? Vad betyder det att Gud själv stod framför Moses på klippan då han slog? Här (klick) finns också en utläggning om klippan i Bibeln.

Amaryllisen fick jag på annandagen, då var den i knopp. Den tog lång tid på sig att slå ut. Jag har förstått att man inte ska vattna amaryllisarna, de har allt de behöver i sin lök färdigt. Nu vattnade jag nog en gång, då jag tänkte att hon kanske sov och behövde väckas, då det tog så länge innan knoppen började slå ut. (Vet inte varför jag skulle ha bråttom någonstans?)

En amaryllis jag hade en gång fick så lång stängel, att den började luta mot väggen. jag vattnade kanske för mycket. Det var inte bra. Tapeten tog färg av blomman.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar