söndag 31 december 2017

Gott Nytt år! - ett nådens år.

solen skiner nog - någonstans
Det var inte så enkelt att få fram dagens text idag. Jag brukar ju söka via www.evl.fi och välja Kyrkoåret för att få fram texterna för söndagen.

Den här gången kom det ibland texten för första söndagen efter jul: Luk 2:33-40, som handlar om då de förde Jesusbarnet för att omskäras och Symeon och Hanna kom och profeterade över barnet. Jesus skulle bli ett tecken, sa Symeon bland annat.

Men ibland fick jag texten för nyårsaftonen: Luk. 13:6-9, liknelsen om trädgårdsmästaren som ville hugga ner fikonträdet då det inte gett någon frukt på flera år, men trädgårdsmästaren bad om ett nådeår till då han skulle gräva runt det och sköta väl om det, och Matt. 16:1-4, då fariseerna och sadukeerna ville sätta Jesus på prov, men han svarade: ”På kvällen säger ni: Det blir vackert väder, himlen är röd, och på morgonen: I dag blir det oväder, himlen är röd och dyster. Himlens utseende kan ni tyda men inte tecknen för tiderna. Detta onda och trolösa släkte begär ett tecken, men det skall inte få något annat tecken än Jona-tecknet.”

Jesus är tecknet och ännu lever vi i nådens tid.

Det är inte alltid lätt att förstå sig, då det säger än det ena, än det andra. Tydligen finns det flera möjligheter för den här dagen i textväg eller så råkade jag vara inne just när de bytte texter, då det finns två möjligheter för den här dagen. *känner mig lite insnöad*

Men texten om Jesus slutade med: "Pojken växte och fylldes av styrka och vishet, och Guds välbehag var med honom."

Guds välbehag är något att önska sig själv och andra. Det önskar jag er för det nya året. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar